divendres, 27 de maig del 2011

Spanish revolution

Les protestes de maig de 2011 a Espanya, cridades per alguns mitjans espanyols Moviment 15-M i Indignats, i *Spanish *revolution1 en els internacionals, són una sèrie de protestes ciutadanes espontànies generades a les xarxes socials i ideades per la plataforma civil i digital Democràcia Real Ja!, que va obtenir inicialment el suport de més de 200 petites associacions. Van començar el 15 de maig de 2011 amb una convocatòria en 58 ciutats espanyoles.
Es tracta de protestes pacífiques que reivindiquen un canvi en la política i societat espanyola, doncs els manifestants consideren que els partits polítics ni els representen ni prenen mesures que els beneficiïn. Sorgeixen properes a les eleccions municipals, fixades el 22 de maig. Aquestes protestes han estat relacionades per la premsa amb la crisi econòmica, el llibre Indigneu-vos!, de *Stéphane *Hessel,4 la problemàtica de la generació ni-ni i l'exemple de les revolucions i protestes del món àrab,2 grega i islandesa de 2008. Encara que els manifestants formen un grup ambigu i heterogeni, tenen en comú el *hartazgo contra la classe política, la petició de la fi del bipartidisme polític entre els dos principals partits, PP i PSOE, la fi de la corrupció i el respecte pels drets bàsics; a saber: habitatge, treball, cultura, salut, educació, participació política, lliure desenvolupament personal i dret a béns de primera necessitat.
Les protestes apareixen en un moment en què la joventut està acadèmicament més preparada que mai i en què, segons l'agència *Metroscopia, el 89% dels espanyols creuen que els partits polítics pensen només en ells mateixos. La intenció dels manifestants és acampar a les principals places de les ciutats fins a les eleccions del dia 22.
El gruix dels manifestants són joves, però també participen aturats, persones majors i fins i tot famílies. Tots ells han repetit la naturalesa pacífica de les protestes,12 fet que també és reflectit per la premsa estrangera.13 Els indignats en general, com els crida la premsa, i Democràcia Real Ja! en particular, s'han desvinculat públicament dels diversos incidents succeïts durant les manifestacions. Les concentracions aviat van adquirir caràcter propi, tal com va afirmar Democràcia Real Ja!, que va voler matisar que, malgrat haver fet la primera crida, no va tenir res a veure amb les acampades que es van produir en diferents ciutats.


El 17 de maig la pàgina de Democràcia Real Ja!, impulsora de la manifestació del dia 15, comptava amb el suport de 500 associacions molt diverses, però seguia rebutjant la col·laboració de partits polítics i sindicats, defensant la independència de les protestes de qualsevol ideologia política institucionalitzada. 16 17 Es van mostrar partidaris de la seva causa, entre uns altres, els col·lectius *ATTAC, *Anonymous, *NoLesVotes i Joventut SENSE Futur.18 Els dos últims grups ja havien organitzat sengles manifestacions anteriors, menys nombroses.
En Internet les protestes han adquirit popularitat com *Spanish *Revolution, nom que fa referència als *hashtags de la xarxa social Twitter,19 que ha estat el principal mitjà d'organització per a les protestes.20
Democràcia Real Ja! van escriure un manifest en els idiomes espanyol, gallec, català, asturià, basc i anglès,21 i van convocar les protestes pel 15 de maig en els següents llocs, disposats per ordre alfabètic: Albacete, Algesires, Alacant, Almeria, Arcs de la Frontera, Badajoz, Barcelona, Bilbao, Burgos, Càceres, Cadis, Castelló, Ciudad Real, Còrdova, Conca, Ferrol, Figueres, *Fuengirola, Granada, Guadalajara, Huelva, Jaén, La Corunya, Lanzarote, La Palma, León, Las Palmas de Gran Canària, Lleida, Logronyo, Lugo, Madrid, Màlaga, Menorca, Mèrida, Murcia, Orense, Oviedo, Palma de Mallorca, Pamplona, *Plasencia, *Ponferrada, *Puertollano, Salamanca, Sant Sebastià, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Soria, Tarragona, Toledo, Torrevella, *Ubrique, València, Valladolid, Vigo, Vitòria i Zaragoza.3
A més, la plataforma va convocar protestes en altres països: *Braga, Coïmbra, Faro, Lisboa i Porto a Portugal; Dublín a Irlanda; *Ámsterdam en Països Baixos; París a França i Londres a Regne Unit.
En successives protestes s'han afegit altres ciutats, com Palencia i Zamora.
Andrei.